Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [MK3] Wymiana paska pompy wspomagania

ambientman - 10 Maj 2006, 12:18
Temat postu: [MK3] Wymiana paska pompy wspomagania
wymiana wydaje sie prosta, pytanie tylko co z regulacja? o ile sie nie myle ten sam pasek napedza tez pompe paliwa wiec czy przy wymianie paska mozna cos zepsuc (rozregulowac)? :)

dzieki za podpowiedzi
wojtek

picio_18 - 10 Maj 2006, 17:29

z tego co mi wiadmo to pasek klinowy napędza przynajmiej w 1,1 alternator i pompe wody (jak jest to wspomaganie) a jeżeli chodzi o pompe paliwa to jest elektryczna :-) co do wymiany paska klinowego to poluzuj alternator sciagnij stary pasek załóz nowy i naciągnij alternator tak żeby pasek uginał sie na pół kciuka :)
pab2002 - 10 Maj 2006, 21:51

picio - ale tu chodzi o diesla chyba :-) Wydaje mi się, że pompa wspomagania jest napędzana oddzielnym paskiem klinowym, albo tym od alternatora, ale pewny nie jestem. A jeśli rzeczywiście wspomaganie jest napędzane przez ten sam pasek co pompa wtryskowa to przy jego zmianie mozesz ja przestawić i będą wtedy złe fazy wtrysku i autko raczej chodzić za dobrze nie będzie. Nim ściągniesz pasek to sobie zrób jakieś znaki rzeby jej nie przestawić
silvercar - 10 Maj 2006, 22:33

Pompa wtrysku jest na rozrządzie... Nic się nie zepsuje, możesz rozkręcać i wymieniać. Jedynie co to uważaj na olej układu wspomagania. Inna gęstość niż fabryczna może powodować różne efekty.