Forum FiestaKlubPolska -

Tuning stylistyczny - Wystawanie kół poza obrys nadkoli... Jakie są przepisy ???

Intruder - 22 Kwi 2006, 22:21
Temat postu: Wystawanie kół poza obrys nadkoli... Jakie są przepisy ???
Witam

Mam takie pytanie bo nurtuje mnie to od dawna... Jakie są przepisy co do wystawania kół poza obrys auta ??? Czy są co do tego jakieś normy ? Jak to wygląda w realu ?

Wiem ze za za bardzo wystajace koła zabierają dowód rejestracyjny... ale jak bardzo musza one wystawac ??

Slyszalem opinie ze jest max mogą wystawać 30mm poza obrys. Czy ktoś może mi udzielić rzeczowej odpowiedzi na to pytanie :?:

DziDzia - 22 Kwi 2006, 22:47

z tego co ja kojarze to wogole nie moga wystawac....
ale wiadomo...beda sie chcieli czepnac to kazdy powod jest dobry....
a najlepiej miec samochod taki jak z fabryki wyjechal :twisted: ....

pozdro :!:

Nikita - 22 Kwi 2006, 22:58

z tego co wiem to nawet milimetra nie moze wystawac nawet rant felgi wszystko ma byc schowane
Intruder - 23 Kwi 2006, 01:17

juz druga osoba powiedziala mi na GG ze prog wynosi 30mm... ktos moze mi w koncu odpowiedziec konkretnie ??? czy poprostu nikt sie nie orientuje ;-(

W zasadzie chodzi mi o jakies 20-30mm wiec nie wiele... ale... zawsze jest jakies ale :he:

Lokmen - 23 Kwi 2006, 08:27

tak jak mówią - nic nie ma prawa wystawać poz obrys samochodu (względy bezpieczeństwa)
marcel20 - 23 Kwi 2006, 10:24

Intruder napisał/a:
o jakies 20-30mm wiec nie wiele

To jest bardzo dużo ;-|

domin1 - 23 Kwi 2006, 11:43

tak jak wszyscy mówią"koła pojazdu nie maja prawa wystawać poza krawędzie nadkoli w pojeździe"ale jest sposób na ominiecie tego prawa mianowicie wystarczy poszeżyć nadkola i wtedy możeż włożyć w auto koła które wystaja poza oryginalne nadkole nawet 50 cm ważne aby nadkole które dospawasz było szersze od wystającego koła
marcel20 - 23 Kwi 2006, 12:00

domin1 napisał/a:
ale jest sposób na ominiecie tego prawa mianowicie wystarczy poszeżyć nadkola

Tak ale autor z tego co sie zorietowałem myśli o konkretnych kołach 17" i mimo
poszerzeń Xr i tak będą wystawać.
takich kół przy orginalnym zawieszeniu bez dystansu nie założy, wiec można je
zakładać od świeta.
Przy gwincie nie ma żadnych problemów, no poza spalaniem :D

Intruder - 23 Kwi 2006, 13:49

nie niechodzi o 17" ale o 16" ;) i to duze ale nic wiecej nie powiem... zobaczycie w ZG. Najprawdopodobniej udam sie w tygodniu do blacharza i sprubuje poszerzyc nadkola. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Pytanie zadałem poniewaz juz dwie osoby mowily mi ze jest prog 30mm. Jedno z tych zrodel wywodzi sie z opinii policjanta wiec zastanawialem sie co Wy o tym sądzicie.

Daras84 - 23 Kwi 2006, 14:28

Ja wiem i to na 100% ze nie moga wystawac poza obrys!!!

kwestia bezpieczenstwa!! i nie piszcie ze moga bo przy mnie kumpel stracil dowod za wystajace kola;/

Nikita - 23 Kwi 2006, 14:46

mowisz ze jedno ze zrodel to opinia policjanata ale ten moze ma taki prog ale zapytasz sie innego to ci powie ze jak maja ci wystawac kola to lepiej odrazu mu oddaj dowod po co masz sie na stres narazac i na punkty jak znajde w przepisach to odnosnie kol to zarzuce tutaj

oto i ten przepis

Prawo Polskie definiuje szerokoć kół, jakie możemy zamontować w aucie:

Podstawa prawna: Dz.U.1996.155.772: Warunki techniczne i badania pojazdów.

Rozdział 2: Pojazdy samochodowe i przyczepy przeznaczone do łączenia z tymi pojazdami
§ 10. 1. Pojazd samochodowy powinien być wyposażony:
[...]
9) w błotniki lub inne elementy nadwozia lub podwozia, o szerokoci nie mniejszej niż szerokość opony, (...); ponadto błotniki samochodów osobowych i motocykli, przy masie własnej pojazdu, powinny odpowiadać następującym warunkom:
a) kąt opasania koła przez błotnik powinien być taki, aby obejmował co najmniej z przodu 30° i z tyłu 50° od pionowej płaszczyzny przechodzącej przez oś koła,
b) odległość między zewnętrzną krawędzią błotnika a osią koła w wymaganym kącie opasania nie może być większa niż dwukrotna wartość statycznego promienia opony,
c) najniższy punkt przecięcia tylnej krawędzi błotnika lub innego elementu pełniącego jego funkcję w płaszczyĽnie symetrii opony nie może znajdować się wyżej niż 150 mm ponad poziomą płaszczyzną przechodzącą przez oś koła;

Artykuł ten oznacza przede wszystkim, iż koła nie powinny wystawać poza obrys błotnika.

to powinno wystarczyc jako wyjasnienie czyli musza byc kola schowane i nie ma dyskusji inaczej leci dowod wg. mnie wystarczajaco jasno wyjasnilem teraz ta kwestie mozna z tematu zrobic informace na forum da nastepnych zainteresowanych

marcel20 - 23 Kwi 2006, 15:03

Intruder napisał/a:
Jedno z tych zrodel wywodzi sie z opinii policjanta

Dziwny ten polucjant :D

xr2fun - 23 Kwi 2006, 16:39

domin1 napisał/a:
tak jak wszyscy mówią"koła pojazdu nie maja prawa wystawać poza krawędzie nadkoli w pojeździe"ale jest sposób na ominiecie tego prawa mianowicie wystarczy poszeżyć nadkola i wtedy możeż włożyć w auto koła które wystaja poza oryginalne nadkole nawet 50 cm ważne aby nadkole które dospawasz było szersze od wystającego koła

Zgadza się pod jednym warunkiem, że masz homologację na te nadkola ( z tworzywa ) a jak dospawasz z blachy to upierdliwy policjant może zabrać dowód rej. i skierować na badanie techniczne - ciekawe czy go podbiją jak karoseria jest niezgodna z homologacją.
Szeroko być może ładnie, kwestia gustu ale problemów jeszcze więcej.

maerik - 23 Kwi 2006, 17:06

Kochani!
Co wy k***a wiecie o poszerzaniu? :devil:

Juz niedlugo moja tez cos takiego dostanie :ok:

Daras84 - 23 Kwi 2006, 18:17

<wow> niezle nadmuchane te nadkola:) masz wiecej fotek auta?? bo widze ze ktos w nim chyba przod spartolil;/
QBOSS - 23 Kwi 2006, 22:20

Intruder - Tak jak ci mówiłem mój znajomy jest gliną i mówił że próg dopuszczalności to 30 mm ,sam ma golfa 4 i fele za 3 tys które mu wystają jakieś 30 mm ,z tym że jemu nikt nic nie zrobi wiec może i tak mówić trzeba by się wczytać w przepisy :)
domin1 - 23 Kwi 2006, 22:57

xr2fun napisał/a:
Zgadza się pod jednym warunkiem, że masz homologację na te nadkola ( z tworzywa ) a jak dospawasz z blachy to upierdliwy policjant może zabrać dowód rej. i skierować na badanie techniczne - ciekawe czy go podbiją jak karoseria jest niezgodna z homologacją.

niech on mi wpierw pokarze homologację jaka powinna byc dla tego auta a potem niech ni zabierze dowód a jeśli wstawię sam szyberdach to też musze mieć homologacje ? bo konstrukcje auta tez przecież zmienia albo jak spawam auto to muszę nieć homologację na spaw jaki wykonuje.niech wpierw policjant ma taki przepis z ta homologacja i niech ma homologację na palke jaką używa a potem niech mnie uczy o homologacji pojazdu

[ Dodano: Nie Kwi 23, 2006 21:58 ]
dziękuje :D

Intruder - 23 Kwi 2006, 23:59

hehehehe dobre Domin ;)

A ja se chyba zrobie tak... pojade do znajomego ze stacji kontroli pojazdow... on napewno sie na tym zna :) I pogadam z nim zeby wydal mi swistek ze moje kola sa zgodne z prawem i nie zagrazaja bezpieczenstwu na drodze :D Ciekawe czy to wypali :)

Nikita - 24 Kwi 2006, 00:25

ejo ciagniecie ten temat nie wystarczy wam wyciak z kodeksu drogowego co wam zapodalem???? to jest chyba najwaiagorydnieszy dowod
Wodz - 24 Kwi 2006, 00:42

Nie wypali!!!Nie mogą kola wystawać ani mm poza obrys pojazdu.Przerabiałem to z bratem rok temu jak mu się zachciało do swojego tygryska 17" włożyć.Koła założył takie jakie chciał ale tylnie błotniczki musiał poszerzyć.Do tego czasu miał parę kontroli(ja osobiście też) i żaden policjant nie życzył sobie homologacji.Przeglądu Ci nikt nie podbije z takimi kołami,chyba ze po znajomości ale podejrzewam ze pierwsza kontrola i po dowodzie.

A tak to wygląda.

LOY - 24 Kwi 2006, 01:11

czytam ..czytam i szukam bezskutecznie sensu tej dyskusji.
dosyc pitolenia...
Rozumiem że Intruder bardzi chce miec wystające koła i szuka na to przepisu.
Tuning od zawsze dzielił się na grupę która tuninguje z sensem i druga która radosnie walczy z całym światem. Tuningowe don kichoty.
Panowie na chłopski rozum -po ^&%^&%^&.. wysuwac koła poza obrys!!??
Może po to żeby popsuć nieznacznie i tak nędzną aerodynamikę ? albo żeby zaczęło nam świszczeć podczas jazdy. a moze sens leży w skutecznym upier..leniu auta przy przejechaniu przez pierwszą lepsza kałużę...albo ukryty powód usilnego wysunięcia leży w misternym zdrapaniu i obiciu lakieru ostrymi syfami wystrzeliwującymi z pod kół naszego auta. Albo najlepsze na koniec- chodzi o to zeby wbity w bieznik naszej opony kamyk przy predkosći ponad stówke wytrzelił i konkretnie rozpieprzył szybe koledze jadącemu z tyłu.
Skonczcie naprawde głupią już w tym momencie dyskusję ..czasem warto pomyślec nad konsekwencjami pożal się boże tjuningu, a nie walczyć na siłe ze skądinąd zupełnie trzeżwymi
przepisami . Jak zwykle wybór -jest wasz. tak jak i akceptacja moich lub wcześniejszych argumentów.

Intruder - 24 Kwi 2006, 08:09

rozumie Twoje oburzenie LOY... ale nie chodzi mi o to zeby kola wystawaly tylko zeby to jakos obejsc. Nadkola itaq poszerze ale narazie nie moge i dlatego taka glupia gadka.

Mam ostatnie pytanie: Czy całe nadkole musi zaslaniac kolo czy wystarczy ze zasloni je gorna krawedz ???

maerik - 24 Kwi 2006, 08:52

Daras84 napisał/a:
<wow> niezle nadmuchane te nadkola:) masz wiecej fotek auta?? bo widze ze ktos w nim chyba przod spartolil;/

Auto się robi już 1,5 roku w Berlinie. Silnik z RS2000 kręcony do 200KM, tutaj inne fotki: http://www.arcor.de/Bcz3q...albumID=3179490

LOY sens lezy w ciekawym/innym wyglądzie.
Zgodze się, że może to być niebezpieczne - tak jak pisałeś z kamyczkami, ale jeśli wysuniesz te 10-20mm to problemu nie ma i jeśli porządnie i dobrze poszerzysz nadkola to też nikomu nic nie zagraża.

Daras84 - 24 Kwi 2006, 12:50

Intruder.... kolo powinno byc zasłoniete jak patrszysz z gory....
Intruder - 24 Kwi 2006, 14:15

Daras84 napisał/a:
Intruder.... kolo powinno byc zasłoniete jak patrszysz z gory....

no to sie ciesze :) z tym juz sobie prawie poradzilem :) brakuje mi jeszcze troszke ale to juz skozystam z pomocy blacharza :D

maerik - 24 Kwi 2006, 14:24

Intruder napisał/a:

no to sie ciesze :) z tym juz sobie prawie poradzilem :) brakuje mi jeszcze troszke ale to juz skozystam z pomocy blacharza :D

Pochwal sie - moze tez skorzystam :P

LOY - 24 Kwi 2006, 17:13

maerik napisał/a:

Zgodze się, że może to być niebezpieczne - tak jak pisałeś z kamyczkami, ale jeśli wysuniesz te 10-20mm to problemu nie ma i jeśli porządnie i dobrze poszerzysz nadkola to też nikomu nic nie zagraża.

20mm to według ciebie nic :-( Mylisz się gdyby auta miały wystające koła poza obryś o "tylko" 20mm na stronę to mielibysmy niezły sajgon na ulicach zwłaszcza w deszcz.
maerik nie trzeba mnie uswiadamiac co wygląda dobrze a co zle - wystające koła -zawsze maja coś z wieś tuningu ,cos z niedoróbki -rzuca się w oczy ze koło nie pasuje.Jasne o kilka milimetrów nikt problemu robic nie powinien..ale uciekajmy od takich rozwiązan . poszeżenia jak najbardziej-przecież właśnie w tym celu je wymyslono .

marcel20 - 24 Kwi 2006, 18:35

LOY napisał/a:
maerik napisał/a:

20mm to według ciebie nic :-( Mylisz się gdyby auta miały wystające koła poza obryś o "tylko" 20mm na stronę to mielibysmy niezły sajgon na ulicach zwłaszcza w deszcz.
maerik nie trzeba mnie uswiadamiac co wygląda dobrze a co zle - wystające koła -zawsze maja coś z wieś tuningu ,cos z niedoróbki -rzuca się w oczy ze koło nie pasuje.Jasne o kilka milimetrów nikt problemu robic nie powinien..ale uciekajmy od takich rozwiązan . poszeżenia jak najbardziej-przecież właśnie w tym celu je wymyslono .

Zgadzam sie w 100%. My z bratem płaczemy bo będą wystawały ok. 10mm :|
Ale pewnie po nowym silniku będzie gwint i problem z dystansami, sransami itd.
zniknie w mgnieniu oka.

Dla mnie też to jest obleśnie jak jeżdzą ziomki z takimi spadochronami ;-(

oley - 24 Kwi 2006, 23:46

A tak z innej beczki powie mi ktoś z czego są światła w tej fieście ??
Rasta - 25 Kwi 2006, 00:24

No i przy wystających oponach trza mieć zawiechę deskę, żeby nie trzeć o nakola....
Presto - 27 Kwi 2006, 01:14

Koła nie moga wystawać po za obrys samochodu nawet milimetr..wiem coś o tym bo długo dyskutowałem na ten temat z miłym panem policjantem pare dni temu hehe...na szczęście udało mi się go przekonać, że fiesty XR2 miały plstikowe nakładki na błotniki i tam było wszystko OK :D
Intruder - 27 Kwi 2006, 10:40

Presto napisał/a:
Koła nie moga wystawać po za obrys samochodu nawet milimetr..wiem coś o tym bo długo dyskutowałem na ten temat z miłym panem policjantem pare dni temu hehe...na szczęście udało mi się go przekonać, że fiesty XR2 miały plstikowe nakładki na błotniki i tam było wszystko OK :D

Presto a ile Ci wystają koła poze obrys nadkoli ??

Presto - 27 Kwi 2006, 10:48

zmierze i dam znać...może jeszcze uda mi się znaleść jakąś sensowną fotkę....

a pomierzyć jeszcze musze skoczyć :)

[ Dodano: Czw Kwi 27, 2006 10:49 ]
po pomiarach mi wyszło około 1,5 cm....mierząc od krawędzi błotnika na kołem do rantu felgi..