Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - [Inny] Uk³ad ch³odniczy: wywali³o korek od zbiorniczka

doogi - 24 Mar 2006, 17:58
Temat postu: [Inny] Uk³ad ch³odniczy: wywali³o korek od zbiorniczka
mam problem dzisiaj jechaem i wywali³o mi korek ze zbiorniczka plynu do chlodnicy.
zatrzyma³em pojazd bo dymi³o spod maski.
posta³em chwile i zobaczy³em ze kabel od wiatraka lata³ jak chcia³.
przytwierdzi³em go i patrze pod auto a tu strasznie wielka ka³u¿a...

no to polecia³em po plyn do ch³odnicy i dola³em 1/3 butelki (1L) i zbioniczek pe³ny :yyy:
wyla³o sie mnostwo czego¶ tylko niewiem czy to plyn do chlodnicy... skoro dolalem troszke i pe³ny jest...
??

szynszyl - 24 Mar 2006, 19:42

przegrza³e¶ p³yn to wywali³o.. ale jêsli dola³e¶ na gor±co zimnego p³ynu to ja pier.. niczê..
doogi - 24 Mar 2006, 20:41

nie nie, odczeka³em troche czasu :)
nie byl goracy napewno :)

szynszyl - 24 Mar 2006, 20:56

no odpal i zagrzej silnik, czy w³±czy sie wentylator...jak tak, to je¼dzij i nie marud¼ he he
doogi - 24 Mar 2006, 20:57

no wlasnie sie nie w³±cza. niewiem czemu to moze byæ co¶ z uszczelka pod glowice ??
szynszyl - 24 Mar 2006, 20:59

a na ostro spinaj±c dzia³a? je¶li tak to zmien czujnik od wentylatora. sprawd¼ czy ten latajacy przewod nie jest przerwany , czy co¶.. bo przeciez musi byc ch³odzenie..
doogi - 24 Mar 2006, 21:16

czujnikow wymienia³em juz 4 :)
jak nie bedzie dzia³a³ to zepne na krótko i potem sie zobaczy co dalej...

macziom - 24 Mar 2006, 21:24

kto¶ opisywa³ taki patent, ¿e zrobi³ sobie obej¶cie tego czujnika i odpala³ wiatrak rêcznie z kabiny jak zauwa¿y³ ¿e siê silnik grzeje. Zawsze to oszczêdno¶æ na kolejnej zmianie czujnika ;)
Debek - 24 Mar 2006, 21:49

By³ bym wdziêczny jak by kto¶ to opisa³ raz jeszcze. Mam juz do¶æ odpuszczania z powodu przeg¿ewaj±cego sie silnika, a taki w³±cznik by³ by bardzo pomocny

[ Dodano: Pi± Mar 24, 2006 21:04 ]
znalaz³em opis
http://www.fiestaklubpols...ghlight=wiatrak
ale mo¿e kto¶ to jeszcze pro¶ciej wyt³umaczy, powoli, spokojnie, jak debilowi... :he:
Dodam ze mam uszkodzony w³±cznik wiatraka wiêc jak w takim przypatku bêdzie wygl±daæ instalacja?

diodalodz - 24 Mar 2006, 22:20

hm zmieñ termostat i sprawa sie uspokoi . Po zimie czêsto sie zawieszaja na lekko uchylonym . w³a¶nie wywali³em golfa 2 z garazu z tym problemem kumpel mia³ dzisiaj brave dok³adnie z tym samym .
doogi - 25 Mar 2006, 07:14

teraz mam spiety na krotko i dzia³a. nie grzeje sie ale tez za szybko nie nagrzewa wiec jezdze spokojnie, bez ci¶nieñ...
jak bede musia³ kolejny raz zmieniæ czujnik to niewiem co zrobie :D

djpleban - 25 Mar 2006, 12:52

Na my tak kiedy¶ z bratem zrobili¶my w starym Kadetexie, ¿e czujnik by³ walniêty-
i pod³±czyli¶my do wolnego prze³±cznika w kabinie. fajna sprawa... je¶li wszystko inne zawodzi... HEHE
to w koñcu cz³owiek stworzy³ maszynê a nie odwrotnie...

diodalodz - 26 Mar 2006, 01:23

hm ludzie jest +4 stopnie na dworzu wentylator sie w³±czaæ nie powinien jeszcze . Hm to jest wina termostatu . A jak za³o¿ysz przeka¼nik od wentylatora to czujnik jest praktycznie wieczny .
szynszyl - 1 Kwi 2006, 22:52

dioda a mi siê w³acza przy +4st. , od czasu jak za³o¿y³em lpg, tzn. ¿e mam walniêty ?
diodalodz - 2 Kwi 2006, 13:07

najpro¶ciej to wyj±æ termostat powiesiæ go na sznurku w garnku (tak ¿êby dna nie dotyka³ i podgrzaæ wode . termomertrem badaæ kiedy ma sie otworzyæ . Hm to samo z termowy³±cznikiem tylko trzeba obwód z ¿arówka i bateria dodtkowo zrobiæ .