Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Oświetlenie

Rangers76 - 29 Sty 2006, 11:41
Temat postu: Oświetlenie
Proszę o poradę
Jak otworzę drzwi kierowcy nie zapala mi się oświetlenie w kabinie a jak otworzę drzwi pasażera to świeci
Co mam zrobić???

doogi - 29 Sty 2006, 11:49

pewnie urwany kabel, albo poprostu źle podłączony w dzrzwiach.
sprubuj rozebrać najpierw światełko w suficie (bo to chyba ci sie swieci) jak nie ma poodłączanych kabelków to musisz rozebrać drzwi.

stacho35 - 29 Sty 2006, 13:14

Nie ma potrzeby rozbierać żadnych drzwi.Przecież tam nie ma żadnych kabli od oświetlenia kabiny.
Sprawdż sobie stycznik,który jest pomiędzy zawiasami od drzwi,on lubi się czasem zawiesić i wówczas nie świeci lampka w środku i nie ma sygnału dżwiękowego o załączonych światłach.
Czasem wystarczy go tylko trochę rozruszać - poprzyciskać paluszkami :D .

diodalodz - 29 Sty 2006, 13:19

hm dokładnie tak . Zlej go WD40 albo jakimś innym specyfikiem i ożyje ;-)
doogi - 29 Sty 2006, 14:11

moj błąd :)
sorki, rzeczywiscie w zawiasie drzwi jest stycznik czy jak tam sie to nazywa ;]

macziom - 29 Sty 2006, 15:45

Czasem potrafi przymarznac albo zaśniedzieć.
tomeka - 29 Sty 2006, 19:08

ja miałem to samo i wystarczyło wymienić śrube tą co przykręca wyłącznik który jest w drzwiach (w ramie) ta śruba robi za mase, i jak zardzewieje to ni działa bzyczek od świateł i lampka w środku.

więc na początek sprawdź tylko śrubke. Jak nie pomoże to pisz.

Pozdrawiam
Tomek

Bongo - 4 Lut 2006, 11:51

a ja proponuje wykrecic przeczyscić jeśli zaśniedziały pilnikiem albo papieremn sciernym zalac wd40 i bedzie chodzic na 100 %...wiem bo sam tak miałem i bedzie chodzić na 100 %
jaco11 - 4 Lut 2006, 12:03

Bongo napisał/a:
a ja proponuje wykrecic przeczyscić jeśli zaśniedziały pilnikiem albo papieremn sciernym zalac wd40 i bedzie chodzic na 100 %...wiem bo sam tak miałem i bedzie chodzić na 100 %
to jest najprostrzy i napewno sprawdzony sposób mozna sam wyłacznik sprawdzić jeszcze na przejście mierniczkiem też proste ;/
Micfig - 11 Lut 2006, 07:12

Witam. Sam miałem problem z niedziałającym czujnikiem w drzwiach więc postanowiłem go wyjąć i przeczyścić ale niestety nie wiedziałem że kabel jest za krótki i wypiąłem go a teraz mam problem żeby go wpiąc z powrotem :ups: Poradźcie jak dojść do kabelka żeby go przytrzymać do wpięcia bez rozbierania tapicerki????
Bongo - 11 Lut 2006, 11:03

mozna sie dostac od srodka tam otwieraajc ta klapke tam sa otwory w niej moze Ci sie uda wyłapac kabel..jak nie to odkrecic ten caly plasik z boku na dole i wtedy szukac kabla
Micfig - 11 Lut 2006, 12:39

Kabel wymacałem palcami ale nie ma miejsca na calą dłoń. muszę wymontować plastik od tapicery ale mam problem z punktami mocowań (to takie małe koło prowadnic fotela). są takie zaślepki wkręów których nie da sie wyjąć. Doradź w jaki sposób to sie wyjmuje(czy to jest jednorazowe?)
marcus_87 - 11 Lut 2006, 14:26

sprobuj ta kostke wyciagnac calkiem do dolu, od gory wpusc jakas petelke zaczep kostke i wciagnij do gory. ja sie tez z tym meczylem ale dalo rade bez sciagania tego plastiku
szynszyl - 11 Lut 2006, 15:35

Micfig napisał/a:
są takie zaślepki wkręów których nie da sie wyjąć. Doradź w jaki sposób to sie wyjmuje(czy to jest jednorazowe?)
to nie sa zaślepki. te plastiki koło progów sa przykręcona na plastiowych wkrętach. odkręcasz ile sie da - jak sie da - i ciągnisz plastik. wyjda z pastikowych rozporowych kołków w progu
Micfig - 12 Lut 2006, 13:35

ok dzięki. w tygodniu pogrzebie w samochodzie i dam znać co zepsułem:)