Forum FiestaKlubPolska -

Elektryka - Kontrolka ładowania akumulatora świeci cały czas

RAF_74 - 23 Sty 2006, 08:41
Temat postu: Kontrolka ładowania akumulatora świeci cały czas
Na wstępie chciałem zaznaczyć że temat nie dotyczy Fiesty tylko Skody Favorit kolegi ale mam nadzieje, że pomożecie.

Kumpel zapożyczył sobie akumulator na kilka od jakiegos diesla - wiadomo - mocna bateria chyba 65, pojezdził kilka dni i zaczela mu swiecic kontrolka ładowania cały czas, a jak doda gazu to swieci jaśniej. Teraz zmienił akum. na własciwy do skody ale kontrolka swieci dalej. Ładowanie jest bo podczas pracy silnika odczepił klemę i silnik pracował dalej.

Co mogło sie stać i co tzreba by teraz zrobić no chyba ze mozna tak jezdzic ? ...

piotr_r - 23 Sty 2006, 09:06

Temat był juz wielokrotnie poruszany - przeszukaj archiwum forum - przyczyn, które mogą to powodować jest wiele.
Jak dla mnie to sprawdziłbym napięcie ładowania na zaciskach akumulatora podczas pracy silnika - jeżeli jest w normie to przewód kontrolki ładowania ma przebicie do masy.

JoeMix - 23 Sty 2006, 18:35
Temat postu: Re: Kontrolka ładowania akumulatora świeci cały czas
RAF_74 napisał/a:
Ładowanie jest bo podczas pracy silnika odczepił klemę i silnik pracował dalej.
To brawa dla niego - miejmy nadzieję ze nie spalił sobie nic z elektroniki w aucie, ale można to porównac do tego iż na rozpędzonym aucie, wyjmujesz kluczyk ze stacyjki (wyłączasz zapłon) i stwierdzasz że silnik jest OK, bo auto dalej jedzie...