|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Elektryka - Tylna klapa w MK3
jaco11 - 7 Sty 2006, 12:09 Temat postu: Tylna klapa w MK3 koledzy mam pytanko w tylnej klapie posiadam trzy bolce tak jakby sytyki które łaczą sie po zamknieciu z stykami w bagazniku do czego to jest ???
Jareczek - 7 Sty 2006, 12:21
Jeden jest napewno do lampki bagażnika, jeden do otwierania na przycisk a jeden jeszcze można wykorzystać do 3 światła stopu
jaco11 - 7 Sty 2006, 12:31
jereczek dzieki za podpowiedź
piotr_r - 7 Sty 2006, 12:32
A nie przypadkiem od podgrzewania szyby i tylniej wycieraczki ?
jaco11 - 7 Sty 2006, 12:41
Koledzy fajnie ze odpowiadać ja sprawdzę osobiście i wam powiem co mam za styki i tak dobrze żę ktoś mnie ukierunkował pozdrowionka ................
Jareczek - 7 Sty 2006, 12:48
No fakt, podgrzewanie szyby i wycieraczak, ale nie wszyscy mają podgrzewaną szybe i nie wszyscy tez maja lampkę w bagażniku i otwieranie klapy na przycisk. Jeżeli nie jest tam nic podłączone, to można różnie kombinować.
jaco11 - 7 Sty 2006, 13:04
Koledzy ja napewno mam podgrzewanie szyby wycieraczke i lampke i dwa styki wolne ???
:mad:
rozzz - 7 Sty 2006, 13:11
Witam:
W złączu są 4 styki:
+ do wycieraczki (umożliwia powrót do położenia wyjściowego)
+ przy włączonej tylnej wycieraczce
+ do otwierania klapy
+ do podgrzewania szyby
Dodatkowo drugi styk od prawej pełni funkcję wyłącznika krańcowego (drzwiowego) który można wykorzystać np do alarmu lub oświetlenia bagażnika.
Pozdrawiam rozzz
jackrzec - 8 Sty 2006, 10:03
rozzz napisał/a: | Witam:
W złączu są 4 styki:
+ do wycieraczki (umożliwia powrót do położenia wyjściowego)
+ przy włączonej tylnej wycieraczce
+ do otwierania klapy
+ do podgrzewania szyby
Dodatkowo drugi styk od prawej pełni funkcję wyłącznika krańcowego (drzwiowego) który można wykorzystać np do alarmu lub oświetlenia bagażnika.
Pozdrawiam rozzz |
Tak jest, ale w wersji angielskiej (chyba masz książkę Haynesa ) W wersjach występujących u nas jest zazwyczaj tak:
Patrząc na styk od lewej:
1. + Ogrzewanie szyby
2. + wycieraczka
3. + wycieraczka-parkowanie
4. + otwieranie el klapy i ten przycisk jest ruchomy i działa też jako włącznik ośw bagażnika
jaco11 - 8 Sty 2006, 13:01
fdzieki koledzy za pomoc ?? mysle ze wykorzystam wszystko napewno :lol:
marcus_87 - 8 Sty 2006, 13:39
a u mnie silownik dziala tez jak klapa jest otwarta czyli nie jest poprowadzony przez klape, ale wszystko wyglada na oryginalne, przycisk, izolacja, polozenie kabli, i tak jak w oryginale nie dziala jak silnik jest wlaczony
dday - 8 Sty 2006, 17:33
marcus_87 napisał/a: | a u mnie silownik dziala tez jak klapa jest otwarta czyli nie jest poprowadzony przez klape, ale wszystko wyglada na oryginalne, przycisk, izolacja, polozenie kabli, i tak jak w oryginale nie dziala jak silnik jest wlaczony |
mam tak samo
marcus_87 - 8 Sty 2006, 19:29
co wiecej calosc jest na bezpieczniku 15 w oryginalnym miejscu, czyli fabryczna instalacja nie zawsze jest przez plytke w klapie...
jackrzec - 9 Sty 2006, 07:45
marcus_87 napisał/a: | co wiecej calosc jest na bezpieczniku 15 w oryginalnym miejscu, czyli fabryczna instalacja nie zawsze jest przez plytke w klapie... |
Tylko tak wygląda. Ktoś to zakładał w serwisie i już. Po to siłownik jest podłączony przez złącze w klapie, żeby jak otworzysz klape przestał działać. A bezpiecznik nr 15 jest od sygnału dźwiękowego
marcus_87 napisał/a: | a u mnie silownik dziala tez jak klapa jest otwarta czyli nie jest poprowadzony przez klape, ale wszystko wyglada na oryginalne, przycisk, izolacja, polozenie kabli, i tak jak w oryginale nie dziala jak silnik jest wlaczony |
Może i wygląda na oryginał, bo ktoś się poostarał, ale oryginalnie jest przez złącze w klapie i działa cały czas. Przecież otwieranie przy wyłączonym silniku mija się z celem
marcus_87 - 9 Sty 2006, 13:40
15 jest tez od klapy (pozycja 26) za głownymi bezpiecznikami
jackrzec - 10 Sty 2006, 08:16
marcus_87 napisał/a: | 15 jest tez od klapy (pozycja 26) za głownymi bezpiecznikami |
Przecież o tym ciągle pisze! Ja pisałem że to bezpiecznik nr 26, który jak wiadomo jest z tyłu, bo z przodu sa tylko 22. A że on ma akurat 15A to inna sprawa. Pisałeś przedtem "na bezpieczniku 15" to poprawiłem że na 26! Jeśli Ci chodziło o ilość A to ok - wszystko w porządku
marcus_87 - 10 Sty 2006, 16:43
glupie nieporozumienie:) oczywiscie chodzilo mi o 15V a nr bezpiecznika 26
jaco11 - 10 Sty 2006, 21:25
15 jest tez od klapy (pozycja 26) za głownymi bezpiecznikami
a gdzie niby jeszcze są bezpieczniki Hmmm
marcus_87 - 10 Sty 2006, 21:28
trzeba odkręcic konsolke z bezpiecznikami i wyjąc ją, tam z tylu jeszcze jest pare bezpiecznikow
jaco11 - 11 Sty 2006, 17:35
dzieki marcus 87 człowiek cały czas sie uczy.......
Ethek - 21 Sty 2006, 10:06 Temat postu: Siłownik od Bagażnika Mam pytanie do kogoś kto podłaczał siłownik do otwierania bagażnika od wewnątrz.Jak kupiłem XR-ke pod radiem i popielniczką miedzy dwoma przyciskami od elektrycznych szyb jest przełącznik od bagażnika ale nie działa.Nie jestem pewien czy ten przełącznik to atrapa czy były montowane w XR2i 1991, siłowniki do bagażnika.Jeśli ktoś ma to prosze o instrukcje musze to zrobić ponieważ zamek w bagażniku już zaczyna szwankować....Dzieki z góry za odpowiedzi
jackrzec - 21 Sty 2006, 11:00 Temat postu: Re: Siłownik od Bagażnika
Ethek napisał/a: | Mam pytanie do kogoś kto podłaczał siłownik do otwierania bagażnika od wewnątrz.Jak kupiłem XR-ke pod radiem i popielniczką miedzy dwoma przyciskami od elektrycznych szyb jest przełącznik od bagażnika ale nie działa.Nie jestem pewien czy ten przełącznik to atrapa czy były montowane w XR2i 1991, siłowniki do bagażnika.Jeśli ktoś ma to prosze o instrukcje musze to zrobić ponieważ zamek w bagażniku już zaczyna szwankować....Dzieki z góry za odpowiedzi |
Niewiem jak w XR, ale instrukcja mówi ogólnieże ten przycisk jeśli jest to jest akurat tam gdzie piszesz.Chociaż w nowszych fiestach mk3 przycisk jest umieszczony koło dźwigni zmiany biegów. Aczy masz siłownik, to odkręć ten plastik maskujący na klapie i zobacz. Tego na odległość nikt ci niepowie! Może styki na złączu w klapie są zaśniedziale i dlatego niedziała?
|
|