Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Układ kierowniczy : wymiana krzyżaka

Rycho - 29 Lis 2005, 10:47
Temat postu: Układ kierowniczy : wymiana krzyżaka
Ostatnio zmieniałem krzyżak i wreszcie zauważyłem, że ford zadbał o to aby złożyć to w odpowiedni sposób.
Na sześciokącie na wale kierownicy jest taki występ, który uniemożliwa założenie krzyżaka w inny sposób jak jedyny własciwy. Na wieloklinie na przekładni kierowniczej jeśli się dokładnie przyjrzeć można zauważyć gładki fragment z jedną kreską na środku i należy nią wcelować w środek przerwy na krzyżaku.
I jeszcze jeden pomysł przyszedł mi do głowy co do montażu, żeby najpierw skręcić śrubę od strony przekładni a potem dopiero te od strony kierownicy, pozwoli to na wejście czopu w krzyżak na odpowiednią głebokość. Jeśli będzie za głęboko lub za płytko będzie to powodować dodatkowe obciążenia dla łożysk wału kierownicy.
Rozwiązałem ponadto problem kierownicy która lekko się ruszała góra dół. W moim przypadku była lekko zgięta osłaona wału kierownicy. Wystarczyło ją wyprostować i wszystko jest OK. Ponadto ze względu na konstrukcję tego ustrojstwa, moża wysunąć wniosek, że objawem dzwonu we fieście może być właśnie taka latająca kierownica.

Rycho