|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Tuning mechaniczny - Wydech , Układ wydechowy , Tłumik Przelotowy
lukop2 - 7 Wrz 2004, 14:20 Temat postu: Wydech , Układ wydechowy , Tłumik Przelotowy Witam kolegow...wiem ze ten temat poruszany byl juz wielkorotnie ale nie chcialem dopisywac mojegop pytania do innego postu gdyz moglo by byc niezauwazone.
Mam Fiestke '91 1.1 silnik i chcial bym aby ladni mruczala:)..wiem ze na pewno bede niebawem usuwal katalizator ktory zreszta juz nie spelnia swojej funkcji. Wyczytalem w pewnym poscie ze mozna zamiast koncowego tlumika wstawic tlumik przelotowy od Poloneza - to prawda ??Od jakiego poldka , nowego czy starego....Chce poprostu aby bylo mnie slychac (chociaz nie za mozno)
Dzieki za rady i nie wsciekajcie sie ze poruszam ten temat poraz n-ty L:)
ehaer - 7 Wrz 2004, 15:16
hmmm ja mam koncowy tlumik WM sport polecam bo fajnie sobie buczy(nie jest to wyjec ale zostawia fajne brum za samochodem) i ladnie wyglada 8)
2pet - 7 Wrz 2004, 15:22
od polonka mozesz dopasowac WuPexa jak nie bedziesz miał kat. to bedzie ciekawy efekt
.mat. - 7 Wrz 2004, 19:58
eee,zwykły ze starego polda,tylko nie wiem jak w mk3 jest,możliwe,że bedziesz musiał chwile pokombinować,jak wywalisz kata i zamiast ostatniego dasz poldolotowego to bedzie fajnie
tłumik do starego polda kosztuje 30,- i jest to zwykła przelotówka bez udziwnień,np.KM to przelotówka z takim buczy gównem w środku,więc poldolot jest lepszy,bo mniejszy opór stawia .
moje zdanie odnośnie Twojego wydechu,to pier wywal kata potem zobacz jak chodzi,bo może bez kata brzęczeć troche to jest normalne,jeżeli chcesz bas,to potrzebujesz sprawny mały tłumik przelotowy zamiast katalizatora i ostatni tłumik bardzo luźny bo[upraszczając]pierwszy tłumik[katalizator to swego rodzaju tłumik]tłumi dzwięki wysokiej częstotliwości a tylni niskiej,to duże uproszczenie,ale sprawdza sie jeżeli nie wiemy z której strony zabrać sie za wydech .
osobiście wsadziłbym wolny wydech z tłumikiem z polda teraz mam tylko ostatni tłumik z mk2 i jest bardzo cicho
lukop2 - 8 Wrz 2004, 09:32
Oki...wiec bede powoli kombinowal ...moze cos z tego wyjdzie , napewno podziele sie uwagami....fajnie by bylo gdyby tanim kosztem mozna uzyskac ladny dzwiek
Pozdrawiam
.mat. - 8 Wrz 2004, 13:24
tłumik z polda,wymiary:
średnica puszki : 120mm
długość puszki : 400mm
średnica rury : 40mm
te wszystkie wymiary są niezbyt dokładne,zwłaszcza średnica rury wchodzącej do tłumika,z tego co wiem powinno być 42mm
oprócz puszki jest jeszcze kawałek rurki,ale to można obciąć więc nie pisałem
Wodz - 8 Wrz 2004, 13:36
Ja jestem zadowolony z ultera.Jak dla mnie bardzo przyjemny pomruk basu szczególnie w granicy 2000obr.
Jareczek - 8 Wrz 2004, 15:16
A ja już mam naraszcie KM i bardzo mi siępodoba w okolicach 3500 obr/min
RKRman - 8 Wrz 2004, 22:13 Temat postu: wydeszek.. cze !
zamontowałem do MK-3 1100 cm pojedynczego Ulterka fi 80
za dwórurką mam strumienia łuskowego a z serodkowego tłumika została tylko obudowa
jazda bardzo przyjemna niemęcząca ( wypaliłem dopiero jakieś 3000 km. )- na pewno już słychać różnice po założeniu.
strumień robi ładny , metaliczny przedzwięk po 3500 tyś .
POZDRAWIAM
Findziu - 21 Wrz 2004, 22:24
Miałem podobny problem: Fajny dźwięk + moc. W sklepie polecili Mi wstawić cały nowy wydech, ale od modelu z większą pojemnością. DO tego strumienica imitująca katalizator żeby się na kontroli nie przyszepili, ładna końcówka i ponoć da się pobrykać z ładnym bassem. Wyliczyli Mi taką zmianę na 320zł z robocizną... Jak zarejestruje, uzbieam i pozmieniam to opiszę efekt :lol:
KacpeRS - 21 Wrz 2004, 22:27
to tanio jak cholera
DŻEJKU - 21 Wrz 2004, 22:44
co za idiota z tego sklepu polecił ci wydech z większej pojemności i strumienice zamiast kata? chcesz się pozbyć resztek wigoru ze swojego 1,1??
Findziu - 21 Wrz 2004, 22:46
DŻEJKU napisał/a: | co za idiota z tego sklepu polecił ci wydech z większej pojemności i strumienice zamiast kata? chcesz się pozbyć resztek wigoru ze swojego 1,1?? |
Nazwiska nie znam, ale kolo był strasznie ubogi z ryja!
Czyli mówisz że takie zmiany zjebią Mi autko?!
DŻEJKU - 21 Wrz 2004, 22:48
pomyśl nad wydechem jak najbardziej odpowiadającym twojej pojemności, strumienice mógłbyś sobie podarować (no chyba że kaski ci zostanie) a kata jak chcesz wywalać to wypatrosz go i wstaw w niego prostą rurę dzięki czemu nie będzie metalicznego dźwięku a z zewnątrz nikt nie zczai ze go niema
Findziu - 21 Wrz 2004, 23:08
DŻEJKU napisał/a: | pomyśl nad wydechem jak najbardziej odpowiadającym twojej pojemności, strumienice mógłbyś sobie podarować (no chyba że kaski ci zostanie) a kata jak chcesz wywalać to wypatrosz go i wstaw w niego prostą rurę dzięki czemu nie będzie metalicznego dźwięku a z zewnątrz nikt nie zczai ze go niema |
Tak teraz zacząłem się głębiej zastanawiać...
W tym sklepie mówili Mi całkiem logicznie: Większa rura od wydechu = większe przepustowość spalin. Do tego dołączenie strumienicy daje jescze szybsze opróżnianie komór ze spalin => więcej mocy
Brzmi całkiem logicznie.
Koleś nie mówił Mi o przeciwwskazaniach. Możesz Mi przybliżyć temat? Widzę że siedzisz w tym, to Cię trochę "wykorzystam"! :wink:
DŻEJKU - 21 Wrz 2004, 23:23
nie jestem specem w tym temacie ale producent obliczył w jakiś sposób układ wydechowy i jak go zabardzo odetkasz to pogorszysz osiągi. le wciąż nie wiem czy masz na myśli tylko tłumik końcowy czy cały układ.
powiekszanie średnicy układu ma sens w silnikach turbo a w wolnossących moim zdaniem nie wolno przesadzić.
ja ucze się na swoim aucie i cały czas staram się dojść do złotego środka próbuj i ty-może sprzedawca wiedział co mówi- dla mnie to bzdura
Findziu - 21 Wrz 2004, 23:27
Koleś mówił o całym wydechu. Twoja logika jest jednak także poprawna - nie można przesadzać! Jednak wybebeszenie katalizatora i doodanie strumienicy to będzie chyba podstawa! Do tego końcówki, albo sportowy końcowy wydech i jestem w niebie 8) Dzięx za radę. Będę informował o postępach!
DŻEJKU - 21 Wrz 2004, 23:36
tylko nie dawaj strumienicy zamiast kata ale w miejsce środkowego tłumika. na koniec załóż przelotowy tłumik i będzie cacy. ale wszystko trzeba z umiarem bo jak zabardzo odprężysz układ to będzie kicha.
Lokmen - 22 Wrz 2004, 09:30
Findziu napisał/a: | DŻEJKU napisał/a: | pomyśl nad wydechem jak najbardziej odpowiadającym twojej pojemności, strumienice mógłbyś sobie podarować (no chyba że kaski ci zostanie) a kata jak chcesz wywalać to wypatrosz go i wstaw w niego prostą rurę dzięki czemu nie będzie metalicznego dźwięku a z zewnątrz nikt nie zczai ze go niema |
Tak teraz zacząłem się głębiej zastanawiać...
W tym sklepie mówili Mi całkiem logicznie: Większa rura od wydechu = większe przepustowość spalin. Do tego dołączenie strumienicy daje jescze szybsze opróżnianie komór ze spalin => więcej mocy
Brzmi całkiem logicznie.
Koleś nie mówił Mi o przeciwwskazaniach. Możesz Mi przybliżyć temat? Widzę że siedzisz w tym, to Cię trochę "wykorzystam"! :wink: |
Jesli przesadzisz z większym przekrojem rury - to efekt odetkania bedzie taki ze cześć mieszanki będzie poprostu wyssysana zanim zdąży sie spalić - a nawet może dojść do tego ze nnie bedzie chciał jeździć samochód bo nie bedzie paliwa w cylindrach....
KacpeRS - 22 Wrz 2004, 09:54
jak to przecież podczas spalania zawory są zamknięte!! to jak może wyssać mieszankę
Lokmen - 22 Wrz 2004, 19:09
Teoretycznie są zamknięte - ale mniej więcej w praktyce wygląda to tak ze podczas napełniania miesznki zawory wydechowe są przez jakiś czas otwarte w celu przepłukania silnika świeżą miesznką (oczywiście sa to ułamki sekund - ale w zupełności wystarczy to zeby w przypadku znacznego odetkania silnika wyssać całkowicie miesznkę)...
Findziu - 22 Wrz 2004, 19:56
Czyli najnormalniej w Świecie trzeba utrzymać umiar. Popytam się u specjalistów czy wsadzenie do 1.1 wydechu od 1.4 + strumienica jak najbliżej kolektora wpłynie negatywnie.
Z drugiej strony jak część mieszanki będzie sie spalała poza cylindrami, to fajnie będzie wybuchało z rury :wink:
KacpeRS - 22 Wrz 2004, 22:53
a ja słuszałem że to raczej zasysa troszeczke spalin z rury wydechowej
lukop2 - 14 Paź 2004, 15:11
A czy ktos z was robil cos takiego : zastapic caly wydech czyli, kata i I tlumik jakas 2" rura i na koncu tylko wstawic ladnego KM lub remusa ?? jestem ciekaw jaki by to dalo efekt......ja bym chcial aby moja fiesta mimo iz ma 1.1 :) ladnie a nawet glosno mruczala :) Poradzcie cos co wy robiliscie...
Pozdro
sify - 14 Paź 2004, 23:14
wywalić układ wydechowy i bedzie głośno
Ługol - 15 Paź 2004, 00:19
Podepne sie pod temat z pytaniem: Czy jak będe wymieniał tłumik końcowy, to przy spawaniu mam odkręcać sonde lambda bo szczerze mówiąc wolałbym jej nie ruszać?
ehaer - 18 Paź 2004, 16:29
Ługol napisał/a: | Podepne sie pod temat z pytaniem: Czy jak będe wymieniał tłumik końcowy, to przy spawaniu mam odkręcać sonde lambda bo szczerze mówiąc wolałbym jej nie ruszać? |
Nie musisz pozdr
|
|