|
Forum FiestaKlubPolska -
|
 |
Car Audio i CB - Co sądzicie o tubach
Goden - 5 Lis 2005, 19:32 Temat postu: Co sądzicie o tubach Co sądzicie o tych tubach:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70561753 troche drogi w porównaniu do tych:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=70373849 od razu powiem że szerokość jaka mi pozostała w bagażniku do zamontowania takiej tuby lub skrzynki to 28cm bo reszte zajmuje butla z gazem! No i oczywiscie ceny tez wydaja sie niskie! Co sądzicie Do bani
modell1 - 5 Lis 2005, 19:40
witam
ja bym wzioł tonsilka
kiedyś miałem całkiem przyjemny basik
do tuby proponuje zmacniasz
wtedy eekt mórowany
Goden - 5 Lis 2005, 19:45
ale ten tonsil jest malutki bo tylko 16cm!! Będzie z niego łubu dubu?? Lubie techno wiec zależy mi na tym! A co do wzmaka to niebardzo mi na niego zostanie! Wszystkie wzmaki to wydatek okolo 200zł lub wiecej a moja kieszen jest zawsze pusta(student) wiec niebardzo! Samo radio, a mam JVC KD-SC 601 nie uciągnie tego tonsila?? Pozdrawiam
Bongo - 5 Lis 2005, 22:32
radio uciagnie ale nie bedzie mocnego łubudubu...tonsil przyjemny bo to tonsil...lepsze to niz jakas chinszczyzna ktora i tak pewnie zagra gorzzej...kiedys mialem 20 cm tube na tonsilku i to daje juz pozadnie rade ze wzmakiem
picio_18 - 6 Lis 2005, 13:58
bez wzmacniacza cieniutko to widze
modell1 - 7 Lis 2005, 23:28
bez zmaczniacza może cienko
ale lepiej nisz głosniki
niezłe radio sobie sprawiłes
cinot - 7 Lis 2005, 23:49
Piszesz że lbisz techno- to zrezygnuj z tub, zaiwestu w głosnik w skrzynce.
Techniawki charakteryzują się szybkim tempem ,,beatu" zatem głosnik o srednicy 25 cm starczy, w skrynce około 35 litrówm zagra o niebo lepiej niż tuba.
Wiesz z czego robiona jest większośc tub??/ Z KARTONu sprasowanego i oklejonego czarnym filcem( tuby do 500 złotych.
najlepiej zajrzyj i zaputaj tutaj www.caraudioreda.pl tam ci naprawdę fachowo doradzą
chary - 8 Lis 2005, 00:24
odradzałbym kupna tuby,ostatnio z dymem poszedł mi głośniczek w skrzyni basowej i teraz woże tube i nie jest to ten sam efekt co ze skrzynią, bas mam o wiele słabszy i mniej dynamiczny(pewnie dlatego że jest z kartonu).
RKRman - 8 Lis 2005, 02:09 Temat postu: wymiary CZE
skoro jeden wymiar ciebie ogranicza to w zasadzie prostą sprawą było by kupienie przyzwoitego głośnika i wyliczenie dla niego skrzynki z MDF-u przy założeniu jego parametrów i tego jednego wymiaru.......wykończenie też jest wtedy polem do popisu....na pewno przy dobrze odrobionej lekcji zagra ciekawiej niż karton ......jednak stosowanie dodatkowego głośnika z niskimi tonami bez wzmocnienia poza radyjkiem kiepsko widze - to po prostu musi "oddychać"
POZDRAWIAM ;-) ...i nic tak nie cieszy jak dochodzenie do pewnych rozwiązań samemu.....natomiast podpowiedzi ...warto często posłuchać ..
molu - 8 Lis 2005, 14:21
zadżebisty jest ten schemat podlaczenia w tym drugim linku z allegro :lol:
To bedzie wymiatac
Goden - 8 Lis 2005, 14:50
a wiec kupiłem tube! Z głośniczkiem 20cm dobrze gra ale nie wiem jak bez wzmacniacza skierowac na ta tube same basy bo narazie gra wszystko bo jest podlaczona jako głośnik? Moze macie jakies patenty, zwrotnica wystarczy??! Pozdrawiam
cinot - 8 Lis 2005, 15:04
Nie skierujesz tam basów samych, chyba ze masz w rtadiu taka opcje ze możesz sterować basem i sopranem oddielnie prżód tył w co wątpię.
Niestety bez wzmaka dupa bedzie z tego.
Jaka kupiłeś pochwal sie, daj link i za ile
Moja rada- wyjmij głosnik z tuby i rób skrzynkę.
A zwrotnice byś musiał mieć aktywną, zrobiną pod głosnik, i to droga zabawa, poza tym zwrotnica nie da ci mocy na ten głośnik a z radyjka to on może gra na 15 procebn t swoich mozliwośći. 20 watowy wzmacniacz nie usciagnie suba który pewno ma kolo minimum 150 rms
Podaj dane techniczne , producenta itd
Goden - 8 Lis 2005, 15:10
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=70973080! Tube kupilem osobno ale jest przeznaczona wlasnie na ten głosnik! O skrzynce moge zapomniec poniewaz jak juz pisalem nie mam miejsca w bagazniku!! Co do puszczenia na tyl basow to niestety nie mam takiej opcji w radyjku! A gdybym zastosowal zwrotnice to mi nic nie da?? Musze miec wzmacniacz?? Pozdro!
cinot - 8 Lis 2005, 15:27
Moze cos by dało, ale wątpie, obetnie ci wysolie toni i głosniczek bedzie sobie ledwo pierdziął, MUSI być wzmak
Laskosz - 8 Lis 2005, 15:40
cinot napisał/a: | Moze cos by dało, ale wątpie, obetnie ci wysolie toni i głosniczek bedzie sobie ledwo pierdziął, MUSI być wzmak |
Miałem kiedys kolumny własnej roboty na zwrotnicach trójdrożnych - efekt basu lux teraz śmiga mi to w autku (skrzynka własnej roboty robiona na szybko i 2 basy po 20cm 120W podpięte pod 2 zwrotnice i hula na samym radyjku, w aucie od basu miło włosy sie jeżą a na zewnątrz prawie nić nie słychać i o to lotto po co ktos ma słuchać tego co ja
jackrzec - 8 Lis 2005, 18:00
molu napisał/a: | zadżebisty jest ten schemat podlaczenia w tym drugim linku z allegro :lol:
To bedzie wymiatac |
Gościu jest normalnie niemożliwy! Ciekawy jestem, jak on wpadł na taki pomysł?
Bongo - 8 Lis 2005, 19:24
npo wygrał wycieczke do azerbejdzanu z tym schematem...co za matoł ...:/ dobrze ze sie pytacie a nie odrazu kupujecie bo marny los kupowac od takiego sprzedawcy...a szczerze to skrzyniea nie musi byc szescianem...ani prostopadloscianem...mozna to inaczej rozwiazac...no ale Twoj wybór...a wzmacniacz i tak być musi
Jaroslaw82 - 8 Lis 2005, 19:35
ja jestem przeciwnikiem tub- nie daja takiego efektu jak dobrze wykonana zamknieta skrzynka- w takiej obudowie bas jest swietnie kontrolowany, natomiast w tubie- faktycznie, tylko lubudubu i nic wiecej, a o to przeciez w muzyce nie chodzi (no chyba ze faktycznie sluchasz samego techna...)
Co do schematu z allegro- czegos rownie glupiego dawno nie widzialem...
Wzmacnacz montowany w radyjkach samochodowych nigdy nie da wystarczajacej mocy zeby duzy(powyzej 16cm) glosnik basowy zaczal poprawnie pracowac, z drugiej strony glosniki o srednicy 16cm (w przypadku gdy sa dwa w autku, np w drzwiach) daja wystarczajaca ilosc basu!Auto to nie sala koncertowa, glosnik o srednicy 30cm nigdy w tak malej skrzyneczce nie bedzie dobrze pracowal- takie glosniki sa przeznaczone do pomiestrzen o powierzcni od 30m2<!! W aucie bas z takiego glosnika jest zle kontrolowany i przesterowany... powstaja bardzo szkodliwe fale stojace i ogolnie dziwek jest nienaturalny, choc wielu osobom wlasnie takie lubudubu pasuje,
Glosnik ktory ty posiadasz jest w 100% wystarczajacy, jednak KONIECZNIE wymaga wzmaka do dobrej pracy. Jak nie masz kasy to poszukaj uzywanego slabeusza, tak gdzies 2x50W, zmostkuj go i wychodzi 100W.
Pozdro
Goden - 8 Lis 2005, 20:15
dzieki Jarosław82 !! chciałbym kupic skrzynke ale nie moge bo nie mam miejsca!! Chce mieć głęboki bas więc musze mieć tube! Chyba kupie jakis wzmacniacz! Tylko powiedzcie mi: Mam radyjko JVC KD-SC601! Są w nim dwa wychodzace kabelki na subwoofer! Co one mogą oznaczać?? Czy jak podłącze do nich głośnik na zwykłych kabelkach(a te w radiu sa na czincze) to nie powinien mi głosnik zagrać?? Bo dzisiaj tak zrobiłem i tuba nawet nie ruszyła! Czy to czasem nie znaczy że z tymi kabelkami wychodzącymi z radia jest coś nie tak?? Z góry dzięki za odpowiedż!! Pozdrawiam
Jaroslaw82 - 8 Lis 2005, 20:38
krotko mowiac pod te "dwa kabelki" podlacza sie aktywny subwoofer, czyli taki posiadajacy wlasny wzmacniacz, inaczej na bamk nie pojdzie :( i napewno wszystko jest ok z radyjkiem. Skoro twoj sub nie ma wzmaka to niestety musisz sobie takowy sprawic, najtaniej to kupic w najblizszym sklepie elektronicznym tzw kit- czyli wzmak w czesciach do wlasnorecznego poskladania, w kazdym jest instrukcja- nawet laik sobie poradzi, tylko do tak zrobionego wzmaka konieczny jest jeszcze zasilacz- ale to juz wystarczy sie spytac w sklepie. Koszt takiej zabawy- kolo 100zl.
Drugie wyjscie- kupic uzywany wzmacniacz dwukanalowy i zmostkowac go.
Goden - 8 Lis 2005, 22:18
Dzieki wielkie Jarosław! Teraz musze sie rozejrzec za wzmackiem! Pozdrawiam
Jaroslaw82 - 10 Lis 2005, 13:27
Jesli chodzi o wzmacniacz, tez mozna troche zaoszczedzic, i moge Ci w tym pomoc. Zajzyj na stronke:
http://jabel.com.pl/?b238...243801a50,se,,,
tam sa wzmaki do samochodow, w sam raz do suba, zamawiasz, przychodzi poczta caly w czesciach, juz nic nie musisz dokupywac tylko zmontowac (trywialne- instrukcja jest dodana) i dziala. Do suba polecam pozycje J-257- super sprzet!!! A jesli z kaska cienko to: j-60, tylko trzeba go pozniej zmostkowac zeby cala moc poszla na jeden kanal.
Pozdro
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:28 ]
na tej stronce wpisz w "wyszukaj" : wzmacniacz
wyswietli ci wszystko co maja w ofercie
pozdro
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:36 ]
Przepraszam! moj blad- co do J-60, ten wzmak dziala w okladzie mostkowym, czyli niestety nie mozna go juz mostkowac. Jedynym wyjsciem w tym wypadku jest kupno glosnika dwucewkowego- do niego mozna podpiac wzmacniacz dwukanalowy, albo samemu zrobic sobie nowego suba- w sklad ktorego wejda dwa glosniki takie jak np
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=71646048
zamieszczone w obudowie (ktora jak chcesz moge ci zaprojektowac pod te glosniki- ty jedynie sobie ja wytniesz z mdf i poskrecasz), koszt nie bedzie wysoki, a efekt jednak troche lepszy od tuby...
Pozdro i powodzenia
[ Dodano: Czw Lis 10, 2005 12:43 ]
A! i jeszcze jedno- wiem ze brakuje ci miejsca w bagazniku! A przeciez tuba tez troche zajmuje. Jest lepsze wyjscie- bede upieral sie przy skrzynce. Takie glosniki jak ci zaproponowalem super graja w obudowie zamknietej (bez bass-reflexu) a i dzwiek na tym zyskuje- jest lepiej kontrolowany i nizej schodzi. A co jest najlepsze- takie skrzynki nie musza byc duze!!! Pod takie glosniki wystarczy skrzynia:
26cm- wysokosc, 25 glebokosc, 66cm dlugosc!! Efekt jest super!!
Goden - 10 Lis 2005, 14:57
Prace domowa odrobiłes Dzieki wielkie! Narazie zastanowie sie tylko nad tym wzmacniaczem do samodzielnego złożenia bo i tak dla mojego terazniejszego budżetu to bedzie wyczyn nie lada! a jak bedzie jakis doplyw kasy to wtedy pomyslimy o skrzynce! Aha! Podłączyłem tą tube pod zwykłe kabelki jako tylni głosnik i estem mile zaskoczony! W Techniawkach wali jak trzeba, samochod podskakuje tyle ze jak juz jest wiecej tonow (wysokie, niskie, srednie) to juz sie gubi co ma grac! Ale same basy dają czadu! Dzieki jeszcze raz Jarek!! Pozdrawiam
Jaroslaw82 - 10 Lis 2005, 15:38
to wyobraz sobie, ze jak zastosujesz wzmacniacz (nawet 50watowy) oraz odpowiednia zwrotnice (ktora tez moge ci zaprojektowac- czesci do niej beda cie kosztowac 4zl a projekt 0zl-trza sobie pomagac, no nie?A wykonanie jej bedzie bardzo bardzo bardzo proste) to z wykorzystaniem twojej tuby bas bedzie 10 razy lepszy- lepiej kontrolowany i duzo potezniejszy!! Co da ta zwrotnica? Obetnie wszystkie smieci ktore teraz leca do tuby- wszystko powyzej 100Hz przestanie istniec. Nawet teraz, kiedy nie masz wzmacniacza, zastosowanie zwrotnicy znacznie poprawi dzwiek. No i dzieki lekkiej modyfikacji zwrotnicy bedziesz mogl pod ten sam kabelek co masz teraz podpieta tube podpiac inny glosnik bez straty mocy! Po prostu do glosnika basowego pojdzie wszystko od 100hz w dol, a do tego drugiego wszystko powyzej 100hz!
Pozdro i polecam sie na przyszlosc!!
_-MoKrY-_ - 10 Lis 2005, 17:16
http://pdf.alldatasheet.c...S/TDA1562Q.html
tutaj masz trochę o kostce na jakiej oparty jest ten kit wzmacniacza j-257
na upartego można samemu zrobić cały wzmak bez zamawiania kit-u...
ale to musisz wtedy sam sobie skompletować wszystkie elementy i kupić płytkę drukowana albo samemu wytrawić,
na elektroda.pl w dziale audio jest wiele propozycji wzmacniaczy samochodowych i do subwoferow, zanim zdecydujesz się robić to własnoręcznie poczytaj... po co wydawać kas e na elementy jak to ma później leżeć bo nie będziesz robił
co do tub nie jestem ich zwolennikiem...polecam skrzynkę dobrze skrojona pod głośnik. i własne wykonanie.. w tym może pomoc program winISD
Jaroslaw82 - 11 Lis 2005, 07:51
Cytat: | co do tub nie jestem ich zwolennikiem...polecam skrzynkę dobrze skrojona pod głośnik. i własne wykonanie.. w tym może pomoc program winISD |
Ciesze sie ze nie jestem osamotniony w popieraniu skrzynek!!
A co to za program? Ja od zawsze sam sobie liczylem skrzynki patrzac na parametry glosnikow, wzmacniacza i ilosc dostepnego miejsca- co prawda zawsze mi wychodzi
ale czemu sobie zycia nie ulatwic...
Pozdro
cinot - 11 Lis 2005, 08:55
No ot jest program w którym podajesz parametry które wymieniełeś wyżej i klikasz ,,oblicz"
_-MoKrY-_ - 11 Lis 2005, 11:25
dokładnie jak napisał kolega wyżej... są jeszcze dodatkowe opcje , można na przykład zobaczyć jak teoretycznie powinien wyglądać wykres efektywności od częstotliwość w zależności od pojemności i rodzaju skrzynki, ogólnie ciekawa pomoc....Polecam po co się przemęczać
Bodo - 11 Lis 2005, 17:25
Ja u siebie mam wzmaka macaudio spider 6800 i do tego głośnik alpharda LW1200 wrzuconego do skrzyni z BR i gra miło.
Jak miałem okazje posłuchać tubek to niestety ale kiepskie wrażenia. Nawet te z pozoru duże i mocne np 30cm nie wywierały na mnie takiego wrażenia jak dobry głośniczek 25 cm w zamkniętej skrzynce.
Jaroslaw82 - 11 Lis 2005, 17:38
Podajcie link skad mozna sciagnac ten programik.
Wlasnoreczne projektowanie skrzynek to nie meka, tylko przyjemnosc. Ale czasem czasu brak...
co do skrzynek- dobrze wykonana, z glosnikiem 20cm dobraj klasy da duzo lepszy efekt d tuby 30cm (mniej basu, ale nizej schodzacy i lepiej kontrolowany) a wzmacniacz.. po co kupowac gotowe jak mozna samemu takowy wykonac- nieraz lepszy od gotowego (szczegolnie od tych budzetowych) a tanszy.. no i ta satysfakcja ze sie cos samemu zrobilo! No i taki wzmak mozna schowac w skrzynce z glosnikiem i miejsce sie zaoszczedza!
Pozdro
_-MoKrY-_ - 11 Lis 2005, 17:54
dla ludzi z cieniutkim budżetem polecam głośniki tej firmy:
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=2
do tego skrzynka i jest git:)
a co do programu to google i wszystko jasne (wystarczy wpisac: winisd +download)
http://www.elektroda.net/download/file686.html
tedian - 21 Sty 2006, 13:09
Heya!
Nie zakładam nawego tematu, bo mam tylko jedno pytanko...chce wkońcu zainwestować w audio i kieruje pytanie do zwolenników tub. Co sądzicie o tej tubie - warto?
link
cinot - 21 Sty 2006, 13:21
Szczerze???
Jeśli zadowoli cięłup łup jeb jeb bum bum, to kup, jeśli wymagasz od sprzętu grającego realistycznego przekazu to daj sobie spokój, tuba z tej aukcji naprawdęjest niewarta zachodu, lepszy efekt uzyskasz kupując sobie głośnik firmy tonsil ( jakiśduży około 25 cm) i wsadzając go na przykład w satarą niepotrzebnąpufę, taki patent ma mój kolega i jest bardzo zadowolony i naprawdę jak na zastosowane materiały gra to nieźle
Tuba ja ta którą pokazałeś wykonana jest z tektury, zapewne nie poiada wygłuszenia i dlatego jest tak tania, choć ta cena jest i tak wysoka bo taki głośnik jak w niej jest kosztuje koło 35 złotych na jakiejkolwiek giełdzie.
Jaroslaw82 - 22 Sty 2006, 14:06
Poporram- tuba nadaje sie tylko do dudnienia!! Ja mam suba przez siebie zrobionego- skrzynia zamknieta(bez bass-reflexu) zbudowana z czesci starych mebli, a w niej dwa glosniki 20cm, podlaczona pod wzmak 150W- gra tak, jak nie zagra zadna tuba (wiem bo troche tych walcow juz slyszalem). Bass twardy, krotki, dobrze kontrolowany, a nie lubudubu!!!! Nie zyjemy w epoce kamienia lupanego zeby dudnienia sluchac!! Pozdro
maerik - 22 Sty 2006, 15:57
Polecam do tej tubki co sobie kupiles wzmaka
http://allegro.pl/show_item.php?item=82009263
micał1bolo - 22 Sty 2006, 23:34
ten wzmacniacz ??to kicha i tylko 100w lepiej kupic za 300 jakiś 300-400w w nor auto szkoda kasy na jakieś 100w. wiem że niema co oszczędzać bo zczasem i tak będzesz chciał coś mocniejszego!!
maerik - 23 Sty 2006, 09:26
Dzieki... heh
Wzmak jest dobry tylko ze nie na suba ale np. na zasilenie przodu.
RKRman - 23 Sty 2006, 22:06 Temat postu: wzmak
maerik napisał/a: | Dzieki... heh
Wzmak jest dobry tylko ze nie na suba ale np. na zasilenie przodu. |
Łukasz ..co sie pitolisz w tańcu ..chcą chopaki WZMAKA pod bass............zapodaj linka do ALPINy ...i pozamiatasz ..od bandy do bandy hehe
xr2fun - 24 Sty 2006, 20:22
Do suba tylko monoblok. Mam Keenwoda 450W i zero zadyszki a jak gra - suuuuuuuper.
Ludzie nie kupujcie z Allegro niemarkowych wzmacniaczy - szkoda pieniędzy.
Lepiej trochę więcej zapłacić za sprzęt markowy - wzmacniacze z regulacją częstotliwości pozwalają dobrać optymalne parametry do głośników, moc ma naprawdę minimalne znaczenie ( mówię o RMS ) liczy się sinus.
tedian - 3 Lut 2006, 14:29
Dobra, dzisiaj miałem chwilke czasu i zbiłem sobie nie dużą skrzyneczke... jutro jade na giełde, więc jeśli macie jakieś propozycje co do głośnika to piszcie, bo ja się na tym zupełnie nie znam
xr2fun - 3 Lut 2006, 18:48
tedian napisał/a: | Dobra, dzisiaj miałem chwilke czasu i zbiłem sobie nie dużą skrzyneczke... jutro jade na giełde, więc jeśli macie jakieś propozycje co do głośnika to piszcie, bo ja się na tym zupełnie nie znam |
Skrzynkę jak się robi to pod konkretny głośnik. W twoim przypadku jak chcesz kupić głośnik i włożyć do skrzynki własnej roboty może się okazać, że nie gra tak jak powinien. Jest kilka parametrów, które muszą być zachowane do poprawnego brzmienia. Poszukaj w necie na stronach CarAudio - artykułów jest naprawdę dużo.
Bongo - 3 Lut 2006, 20:43
To fakt skrzynie sie robi pod glosnik a nie na odwrót a co do twojej wypowiedzi o mocy RMS XR2FUN to sie nie zgodze...przetlumasz sobie co znaczy skrót RMS ...niema znaczenia moc muzyczna albo PMPO !! ale RMS ma...
xr2fun - 4 Lut 2006, 09:36
Trochę być może niezrozumiałe ale "markowe" wzmacniacze mają podaną moc sinusoidalną i im mniejsza różnica pomiędzy maksymalną tym lepszy wzmacniacz.
Wyjaśnienie poniżej ( zaczerpnięte z forum elektroda.pl )
Definicje mocy wzmacniaczy m.cz. ulegały zmianom na przestrzeni lat. Było to spowodowane ingerencją producentów w pogoni za konkurencją i sztucznym podnoszeniem wartości parametrów w celach marketingowych. Warto powrócić do pierwotnych definicji aby mieć dystans do obecnej rzeczywistości.
Znany ze swojej rzetelności Informator Radiowo-warsztatowy TELEFUNKEN`a, którego tłumaczenie pokazało się na rynku polskim na początku lat 60-tych tak interpretuje definicje mocy dla wzmacniaczy m.cz. HI-FI:
- znamionowa moc wyjściowa (sinusoidalna) - jest to średnia moc, jaką wzmacniacz sterowany sygnałem sinusoidalnym o częstotliwości 1kHz może oddać po 10 minutach pracy, przy rezystancji obciążenia o wartości znamionowej oraz przy zachowaniu odpowiedniego współczynnika zawartości harmonicznych.
Ale obecnie podaje się moc wzmacniaczy jako RMS (Root, Mean, Square), czyli moc skuteczna. Żeby określić taką moc potrzebny jest Przetwornik RMS, na przykład bolometryczny, stosowany przy w.cz., albo przetwornik A/C i odpowiedni układ który pobrane próbki podnosi do kwadratu, uśrednia i średnią pierwiastkuje.
Można oczywiście wszystkie te czynności wykonać w technice analogowej, co zresztą nie jest zbyt skomplikowane:
Układ mnożący ze zwartymi wejściami (czyli układ podnoszący do kwadratu), filtr dolnoprzepustowy i wzmacniacz operacyjny, z układem podnoszącyn do kwadratu włączonym w pętlę ujemnego sprzężenia zwrotnego.
Może trochę odbiegłem od tematu, ale parametr równie ważny jak moc sinusoidalna
|
|