Forum FiestaKlubPolska -

Mechanika - Zawieszenie : wahacze różnice

mdcs - 6 Paź 2005, 13:43
Temat postu: Zawieszenie : wahacze różnice
Proszę o krótką odpowiedź -
- czy wahacz od mk3 1,1i jest taki sam jak w 1,8D ?
Dzięki !!!

Lokmen - 6 Paź 2005, 13:49

raczej tak - ale trzeba było by pomierzyć ich długości i porównać je
PumaRST - 6 Paź 2005, 15:18

Zdecydowanie TAK!!!! Jest tylko jeden warunek:
w MK3 były dwie długosci wahacza. Rozpoznasz po swożniach. Jeden miał 2 śruby mocująde do wahacza a drugi 3. Jesli ten który masz ma tyle samo co ten co chcesz kupic (czytaj czy takie same sworznie idą do tego wahacza) to bedzie taki sam!!!!

mdcs - 6 Paź 2005, 16:51

Mam 3 nity...
squadak - 6 Paź 2005, 16:53

co do tej dlugosci to sie nie zgodze, mialem w rekach oba wahacze i z moich pomiarow wynika ze wymiary maja takie same, tylko ten ze swozniem na 3 nity ma jeszcze dodatkowa trzecia warstwe blachy w srodku wiec jest mocniejszy
mdcs - 6 Paź 2005, 17:04

Zgadza sie.... mój ma dodatkową warstwę blachy...
squadak - 6 Paź 2005, 17:09

wiec najlepiej kup taki sam i bedzie po problemie :)
KacpeRS - 6 Paź 2005, 17:20

ja mam z jednej strony wachacz na 3 śruby a z drugiej na dwie i są takie same
Rycho - 6 Paź 2005, 23:28

A ja kiedyś miałem w ręku dwa wachacze na 3 nity była lekka różnica w położeniu sworznia, która skutkowała różnym kątem wyprzedzenia sworznia zwrotnicy. Ten 3 otworek był w tym samym miejscu, natomiast dwa przy końcu wachacza były przesunięte bliżej krawędzi :)

Rycho

mdcs - 7 Paź 2005, 09:37

No to ekstra.... nic już nie wiem :|
Rycho - 7 Paź 2005, 11:02

No widzisz :) było pytać :) Najlepiej wieź jeden wachacz w łapę i dopasuj drugi coby był taki sam i wsio :)

Rycho

PumaRST - 7 Paź 2005, 11:05

squadak napisał/a:
co do tej dlugosci to sie nie zgodze, mialem w rekach oba wahacze i z moich pomiarow wynika ze wymiary maja takie same, tylko ten ze swozniem na 3 nity ma jeszcze dodatkowa trzecia warstwe blachy w srodku wiec jest mocniejszy

Moze nie na wahaczu ale na swożnu ale jest około1,5 cm. miałem dwie fiesty i w obu trafił mi sie zestaw pomieszany i jak mierzyłem była różnica w długosci. (oba miałem wyjete na zewnątrz auta).

Ale wracjąc do tematu to tak jak napisali koledzy, weź wahaczi i znajdź taki sam,
Pozdrawiam

squadak - 7 Paź 2005, 11:38

PUMA napisał/a:

Moze nie na wahaczu ale na swożnu ale jest około1,5 cm. miałem dwie fiesty i w obu trafił mi sie zestaw pomieszany i jak mierzyłem była różnica w długosci. (oba miałem wyjete na zewnątrz auta).

u mnie napewno nie bylo takiej roznicy, co do kata o ktorym mowil Rycho nie mam calkowitej pewnosci bo nie bylo jak tego zmierzyc, wiec mozliwe ze jest o kilka stopni inny

mdcs - 7 Paź 2005, 11:49

No to ja dziękuję... nie wymieniam wahacza. Niech se będzie jaki je.